Jump to content
LegacyGT.com

Rear hatch cargo light issues


Recommended Posts

Hi, I have a 2005 Legacy GT Wagon, MT and the rear cargo area light works, but doesn't go on when the hatch is open. Yes, I know the light has an "on" "off" and "door" function, but the door function isn't working. I've searched for the sensor, and I can't find it. What am I missing? Is it in the hatch striker? Any help would be greatly appreciated!
Link to comment
Share on other sites

I had the same issue. I did notice that the indicator on the cluster showed hatch as open when open but light above cargo area wouldn’t come on. After review of the fsm wire diagram I noticed 2 wires come from the switch in the hatch. Both are light green/ black trace. One goes to bcm and one to dome above cargo area. Assuming that the wire is broken in the boot between body and hatch, I pulled the pillar cover and located the lg/bla wire and made a jumper wire to run from that wire to the lg/bla wire at the cargo dome housing. Now it works again. Hope this helps ymmv

 

Please use a multimeter to make sure you’re on the right wires

 

Dave

Link to comment
Share on other sites

I had the same issue. I did notice that the indicator on the cluster showed hatch as open when open but light above cargo area wouldn’t come on. After review of the fsm wire diagram I noticed 2 wires come from the switch in the hatch. Both are light green/ black trace. One goes to bcm and one to dome above cargo area. Assuming that the wire is broken in the boot between body and hatch, I pulled the pillar cover and located the lg/bla wire and made a jumper wire to run from that wire to the lg/bla wire at the cargo dome housing. Now it works again. Hope this helps ymmv

 

Please use a multimeter to make sure you’re on the right wires

 

Dave

 

You're right, and that's what I was afraid of. Sounds like a warm weather project. So, somewhere between the sensor and the light there's probably a break? Makes sense, because the cabin dome above the driver's and passenger's seat light was coming on when the hatch was open. I guess I'd like to find the actual break and fix it. Jumper wires are not something I'd like to start doing on this car. But, for a last option I could. Or, just live with it. LOL It's not like "manually" turning on the light is a gonna kill me.:lol:

Link to comment
Share on other sites

The hatch wiring right at the hinge is a known failure point (the wires get bent and over time fatigue and split).

 

Right, I went in there to repair the intermittent wiper and rear back up lights. The right side harness. I saw two broken wires and fixed them. I didn't even think to look for a third at the time. But it's not super difficult. Is it the right or left side harness? Also, does anyone know the color of that wire offhand?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share



×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use